Ett företag

Se isbjörnar i Arktis

Eftersom isbjörnar lever på avlägsna platser är de svåra att få syn på – få människor har faktiskt fått chansen att se detta mäktiga djur i dess naturliga miljö. Vill du sälla dig till skaran som har gjort detta? Att få se en isbjörn är bara ett äventyr bort.

3 minuters läsning


I världens nordligaste ände, där isen ligger tjock och luften är kall bor en väldigt speciell varelse. Den enorma, kraftfulla och majestätiska isbjörnen lever här, i snöfallens och isblockens land. 

Isbjörnens fysiologi

Isbjörnar bor väldigt långt norrut, vid norra polcirkeln. Ibland kan man få se bilder med både isbjörnar och pingviner tillsammans, men faktum är att pingviner bor på södra halvklotet och isbjörnar på norra. Isbjörnar delar istället hemvist med sälar, fjällrävar och renar.

Isbjörnen är anpassad för sin omgivning – deras tjocka vita päls funkar både som skydd mot kylan och kamouflage, och under pälsen är deras hud svart för att bättre ta upp solens strålar. De har också ett tjockt lager underhudsfett som hjälper dem att hålla värmen. Isbjörnar är bra på att simma tack vare sina tassar med simhud mellan tårna som hjälper dem ta sig fram i vattnet.

Isbjörnar är mycket stora, till och med för att vara björnar – de är världens största rovdjur på land och kan väga så mycket som 725 kilo. De har inga naturliga fiender.

Isbjörnens livsstil

Många tror felaktigt att isbjörnen går i dvala. Det gör de inte: Rent tekniskt sett gör inga björnar det. Att gå i dvala kräver en minskning i kroppstemperatur. Eftersom björnar är så stora krävs det väldigt mycket energi för att höja eller sänka kroppstemperaturen: mer än vad som skulle sparas genom att gå i dvala från första början.

Björnar, inklusive isbjörnar, är dock mycket mindre aktiva under de kallare månaderna. Isbjörnshonor som inte är dräktiga och hanar sover mer och rör sig mindre. De dräktiga isbjörnshonorna går i ide och föder sina ungar under vintern. När de går i ide går de in i ett dvala-liknande tillstånd där värmen de ger ifrån sig och deras ämnesomsättning minskar, men deras kroppstemperatur håller sig stabil. Detta gör att isbjörnshonan kan spara på energi samtidigt som hon är någorlunda alert.

När kan jag se isbjörnar?

På grund av denna inaktiva period är sommaren bäst årstid att se isbjörnar. Från juni till september kan man se isbjörnar som är uppe och rör sig. De spenderar merparten av sin tid med att leta efter föda, framför allt sälar. Isbjörnar sitter oftast vid hål i isen där sälarna ofta kommer upp för att hämta andan och väntar på att nästa "måltid" ska serveras. Även om isbjörnens favoritmat är säl så är de inte kräsna – de äter gärna av kadaver som de råkar hitta.

Isbjörnens hemvist

Norges position i förhållande till polcirkeln gör det till en perfekt plats att leta efter isbjörnar. Under sin aktiva period flyttar sig isbjörnarna söderut för att hitta flytande isblock som drar till sig sälar. Om du vet var du ska leta ökar oddsen för att få se en isbjörn.

Svalbard är en liten norsk ö med väldigt hög andel isbjörnar. Faktum är att sannolikheten att stöta på isbjörnar på Svalbard är så hög att turister uppmanas att inte lämna bebyggda trakter utan en guide. Om man ser till att vidta rätt säkerhetsåtgärder är dock denna plats perfekt för att se dessa magnifika varelser.

På Svalbards östra kust finns extra många isbjörnar. Detta gör det till den perfekta platsen att se dessa djur i det vilda. Beroende på när du ser dem kan du få chansen att se dem jaga, vandra eller – om det finns isbjörnsungar i närheten – leka.

q2 exp 2500x764 b2c landingpage 2

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Få specialerbjudanden, tips om spännande nya resor och intressanta artiklar levererade direkt till din inkorg.

Registrera dig