Ett företag

14 roliga fakta om Antarktis pingviner

Pingviner är en ikonisk del av djurlivet i Antarktis och på södra halvklotet. Med hjälp av vår pingvinexpert har vi svarat på de 14 vanligaste frågorna om dessa älskvärda fåglar.

1 minuters läsning


Pingviner är en av Antarktis mer ikoniska invånare, och med ungefär 12 miljoner som lever på denna frusna kontinent: från de söta små pingvinfamiljerna som vaggar över isen till majestätiska pingviner som står höga och stolta med sina distinkta gula märken och svarta fjädrar som liknar en stjärtrock. Men det är inte bara i Antarktis som du kan hitta dessa älskvärda djur - de finns över hela södra halvklotet så långt norrut som Galapagosöarna eller så långt österut som Australien och Nya Zeeland. Vi satte oss ner med vår pingvinexpert Rob Lidstone-Scott, B.Sc. Biology och M.Sc. Ecology, för att ge dig 14 konstiga och underbara fakta om pingviner.

Svar på dina viktigaste frågor om pingviner.

1. Är pingviner fåglar?

Ja, pingviner är fåglar - även om de simmar och inte kan flyga. I likhet med andra fåglar har de fjädrar och lägger ägg. Pingvinernas fjädrar är styva och ligger tätt över varandra för att skapa ett isolerande lager, som stänger in luft under sig och skyddar mot det hårda antarktiska vädret.

2. Var bor pingviner?

Pingviner bor i olika klimat, beroende på vilken typ av pingvin det är. Alla pingviner lever dock på södra halvklotet - det finns inga pingviner i Arktis. Från den nordligaste galapagospingvinen (som kan ta sig norr om ekvatorn) till kejsar- och adéliepingvinerna som bara häckar i Antarktis.

3. Hur stora är pingviner?

Precis som andra djur varierar pingviner i storlek. Den längsta är kejsarpingvinen från Antarktis med det passande namnet 1,2 meter, medan den minsta är den lilla pingvinen från Nya Zeeland som är mindre än 40 cm lång. De sex största pingvinarterna lever alla i Antarktis eller inom den antarktiska cirkeln.

4. Vad äter pingviner?

Pingviner är köttätare och äter fisk, krill, bläckfisk, bläckfisk och andra små havsdjur. Generellt sett äter mindre pingviner främst krill och mindre fiskar, medan större pingviner äter större fiskar, bläckfiskar och bläckfiskar. Kejsarpingvinhannar kan gå utan mat i upp till 115 dagar, medan de ruvar det enda ägget på sina fötter under den hårda antarktiska vintern.

5. Varför är pingviner svartvita?

Bortsett från den lilla blå pingvinen från Australasien med det beskrivande namnet är de flesta pingviner svartvita, eftersom det ger kamouflage både ovanifrån (mot rovdjur) och underifrån (mot byten). Ibland misslyckas det svartvita temat, som i exemplet med "Lucy" - hon är leucistisk, en genetiskt betingad brist på mörka pigment som gör henne konstigt blek.

6. Tappar pingviner sina fjädrar?

Till skillnad från de flesta fåglar som ruggar (tappar fjädrar och växer ut dem igen) några i taget under året, tappar pingviner alla sina fjädrar på en gång - detta kallas för "katastrofal ruggning". Eftersom fjädrarna isolerar kan de inte ge sig ut på havet och jaga föda, så i stället står de där och ser helt bedrövliga ut medan de nya fjädrarna växer ut.

Gentoo Penguin on Damoy Point in Antarctica. Credit: Andreas Kalvig Anderson

Träffa pingvinerna

Du känner till fakta, nu är det dags att följa med oss på en kommande expedition till Antarktis, Sydamerika eller Galapagosöarna för att träffa dessa ikoniska invånare.

Find your voyage

7. Hur djupt dyker pingviner?

Pingviner är otroliga simmare och kan hålla sig under ytan i upp till 30 minuter, men dyker vanligtvis i cirka 5 minuter. Kejsarpingviner dyker regelbundet till djup på mellan 100 och 200 meter, det djupaste dyk som någonsin uppmätts var på 565 meter och varade i 22 minuter.

8. Hur snabbt simmar pingviner?

Låt inte den berömda pingvinpromenaden lura dig, dessa ikoniska fåglar är snabba i vattnet. Under vattnet kan pingviner simma i ca 4-7mph, men närmare ytan ökar dessa hastigheter. Gentoos är den snabbast simmande pingvinen och når hastigheter på 36 km/h (22 mph).

9. Äter isbjörnar pingviner?

Detta är en vanlig missuppfattning när det gäller dessa två ikoniska polardjur. Eftersom det inte finns några pingviner i Arktis och inga isbjörnar på södra halvklotet, har de båda djuren aldrig träffats i naturen. Därför blir pingviner inte uppätna av isbjörnar.

10. Vad kallas en grupp pingviner?

Pingviner häckar i kolonier, som ibland kallas "rookeries" - en referens till termen för slumområden i Dickens Storbritannien. Vissa kolonier är så stora att de först upptäcktes via satellit, till exempel den 2 miljoner stora Chinstrap-pingvinkolonin på Sydsandwichöarna. Adeliépingvinernas koloni på 1,5 miljoner individer på Danger Islands upptäcktes först via satellit på grund av deras bajs.

11. Bor pingviner i bon?

Det är bara Gentoo-pingviner som bygger ett bo av småsten och några gamla fjädrar. Stenar är en viktig valuta i Gentoo-pingvinernas uppvaktning - en stadig leverans av stenar är mycket bättre än en bukett rosor! Stenar kan införskaffas genom lagligt arbete, men vissa tar till ett kriminellt liv och stjäl från ett annat bo eller från en förbipasserande stenbärande pingvin, som är två populära genvägar.

12. Hur lång tid tar det för pingviner att kläckas?

Detta varierar beroende på art. Emporerpingvinerna i Antarktis ruvar i cirka 55 dagar. Båda föräldrarna skyddar ägget från tuffa förhållanden genom att försiktigt vila ägget på sina fötter under ett skyddande bukveck. Gentoo-pingviner har en kortare inkubationstid på cirka 34/37 dagar och använder sitt bo för att skydda ägget från både rovdjur och väder.

13. Hur många arter av pingviner finns det?

Det finns 18 arter av pingviner - på sätt och vis! Vissa forskare har föreslagit att Gentoo-pingvinen inte är en enda art, utan snarare 3 eller 4 arter. Det finns en storleksskillnad mellan de större fåglarna på Falklandsöarna och de mindre Gentoos på Antarktiska halvön; fåglar från norr är i genomsnitt 700 g (1,5 lb) tyngre och 10 cm (3,9 in) längre än de sydliga fåglarna. De sydliga fåglarna förökar sig också två månader snabbare än sina nordliga kusiner, vilket är användbart under den korta antarktiska sommaren.

14. Har pingviner livslånga par?

Pingviner är oftast monogama eller, kanske mer korrekt, seriellt monogama - de bildar ett par under en säsong men kan ha en annan partner året därpå. De magnifika kungspingvinerna är bara 29% trogna från ett år till nästa. Vissa arter är mer trogna - ett par magellanpingviner har registrerats tillsammans i 16 år och är på väg mot sin silverbröllopsdag. Chinstraps och Gentoos verkar vara ganska trogna och går ihop med förra årets partner 82% och 90% av tiden.

Andra berättelser

q2 exp 2500x764 b2c landingpage 2

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Få specialerbjudanden, tips om spännande nya resor och intressanta artiklar levererade direkt till din inkorg.

Registrera dig