Et selskap

Dette må du vite før du skal speide etter isbjørnen

I den nordligste delen av verde, hvor isen er tykk og luften er kald, lever det en enorm, sterk og majestetisk skapning. Isbjørnen har valgt drivisen og snø som hjemmet sitt.

Tar 3 min å lese


Fordi isbjørnens habitat er relativt vanskelig å nå, er den ikke lett å iaktta – svært få har faktisk hatt mulighet til å se dette vakre dyret i naturen. Leter du etter en mulighet til å slutte deg til rekkene? Her er tingene du må vite om isbjørnens fysikk, livsstil og lokalisering før du drar på jakt etter den store, hvite bjørnen. 

Isbjørnens fysikk

Isbjørner lever i Arktis, det store sirkumpolare området mellom polarsirkelen og Nordpolen. Selv om de ofte blir fremstilt side om side med pingviner, vil ikke isbjørner og pingviner, som lever på den sørlige halvkule, noensinne møtes i naturen. I stedet deler isbjørner sitt habitat med seler, arktisk rev og reinsdyr.

Isbjørnen er bygget for sitt habitat – dens tykke, hvite pels fungerer som isolasjon og kamuflasje, og under pelsen har den sort hud som suger til seg varme fra solstrålene. Den har også et tykt lag med fett som hjelper den til å opprettholde kroppsvarmen. Isbjørnen er en solid svømmer med svømmehud mellom potene, noe som hjelper den til å bevege seg gjennom vannet.

Isbjørnen er gigantisk, selv til bjørn å være – den er verdens største landrovdyr og kan veie inntil 800 kg. Den har ingen naturlige fiender.

Isbjørnenes livsstil

Mange tror at isbjørnen går i vinterdvale, men det stemmer ikke. Teknisk sett gjør ingen bjørner det. Vinterdvale krever en reduksjon i kroppstemperaturen. Fordi bjørnene er så store, kreves det mye energi for å redusere eller øke deres kroppstemperatur – mye mer enn de ville bevare ved en eventuell vinterdvale.

Bjørner, inkludert isbjørner, er betydelig mindre aktive i de kaldeste månedene. For hunn-isbjørner som ikke er drektige og hann-isbjørner betyr dette ganske enkelt å sove mer og bevege seg mindre. Drektige isbjørner vil gå i hi og faktisk føde i løpet av vinteren. Mens de er i hiet, går de inn i en dvalelignende tilstand hvor varme- og stoffskiftegraden reduseres, men kroppstemperaturen forblir stabil. Dette gjør det mulig for hunn-isbjørnen å konservere energi samtidig som hun er relativt våken.

På grunn av denne inaktive perioden, er sommeren den beste tiden på året for å kunne se isbjørner. Fra juni til september er isbjørnene våkne og på farten. De tilbringer mesteparten av tiden med å lete etter mat, som hovedsakelig består av seler. Isbjørnene sitter ved hull i isen, hvor selene sannsynligvis vil dukke opp for å få luft, og venter på sitt neste måltid. Selv om seler er deres favorittføde, er de opportunister – de spiser gladelig ethvert kadaver som de tilfeldigvis kommer over.

Isbjørnens lokalisering

Isbjørnbestanden i Norge lever på og rundt Svalbard og er en del av en større bestand i det nordlige Barentshavområdet. Under sin aktive årstid vandrer isbjørnen lengre mot sør for å finne den drivisen som tiltrekker seler. Hvis du vet hvor du skal dra, øker sjansene for å få et glimt av isbjørn.

Svalbard er en liten norsk øy med en svært stor tetthet av isbjørn. Sjansene for å treffe på en isbjørn på Svalbard er faktisk så store at turister advares mot å gå utenom bosettingene uten guide. Gitt at du reiser sikkert, er denne delen av verden det perfekte stedet for å iaktta disse skapningene.

Østkysten av Svalbard har en særlig høy populasjon av isbjørn. Dette gjør det til det ideelle stedet for å observere disse dyrene i frihet. Avhengig av når du drar, kan du få mulighet til å se dem jakte, vandre eller – hvis det er isbjørnunger til stede – kanskje også leke.

q2 exp 2500x764 b2c landingpage 2

Registrer deg for vårt nyhetsbrev

Bli den første til å høre om våre siste tilbud, spennende reiseruter og inspirerende artikler. 

Registrer deg her