Et selskap

14 morsomme fakta om pingvinene i Antarktis

Pingviner er en ikonisk del av dyrelivet i Antarktis og på den sørlige halvkule. Med hjelp av vår egen pingvinekspert har vi besvart de 14 vanligste spørsmålene om disse elskelige fuglene.

Tar 1 min å lese


Pingviner er en av Antarktis' mer ikoniske beboere, og det bor rundt 12 millioner av dem på dette frosne kontinentet: fra de søte små pingvinfamiliene som vralter over isen, til de majestetiske pingvinene som står høye og stolte med sine karakteristiske gule tegninger og svarte fjær som ligner en frakk. Men det er ikke bare i Antarktis du kan finne disse elskelige dyrene - de finnes over hele den sørlige halvkule, så langt nord som Galapagosøyene og så langt øst som Australia og New Zealand. Vi har tatt en prat med vår egen pingvinekspert, Rob Lidstone-Scott, B.Sc. i biologi og M.Sc. i økologi, for å gi deg 14 rare og fantastiske fakta om pingviner.

Svar på de viktigste pingvinspørsmålene dine.

1. Er pingviner fugler?

Ja, pingviner er fugler - selv om de svømmer og ikke kan fly. I likhet med andre fugler har de fjær og legger egg. Pingvinenes fjær er stive og legger seg tett over hverandre for å danne et isolerende lag som fanger luft under seg og beskytter mot det harde været i Antarktis.

2. Hvor bor pingviner?

Pingviner bor i forskjellige klimaer, avhengig av hvilken type pingvin det er snakk om. Alle pingviner lever imidlertid på den sørlige halvkule - det finnes ingen pingviner i Arktis. Fra den nordligste Galapagos-pingvinen (som kan komme nord for ekvator) til keiser- og Adelié-pingvinen, som bare hekker i Antarktis.

3. Hvor store er pingviner?

I likhet med andre dyr varierer pingvinene i størrelse. Den høyeste er keiserpingvinen i Antarktis med det treffende navnet 1,2 meter, mens den minste er dvergpingvinen på New Zealand, som er mindre enn 40 cm høy. De seks største pingvinartene lever alle i Antarktis eller innenfor polarsirkelen.

4. Hva spiser pingviner?

Pingviner er kjøttetende og spiser fisk, krill, blekksprut, blekksprut og andre små sjødyr. Generelt sett spiser mindre pingviner hovedsakelig krill og mindre fisk, mens større pingviner spiser større fisk, blekksprut og blekksprut. Keiserpingvinhanner kan klare seg uten mat i opptil 115 dager, mens de ruger på ett egg på føttene gjennom den harde antarktiske vinteren.

5. Hvorfor er pingviner svarte og hvite?

Bortsett fra den lille blå pingvinen med det beskrivende navnet fra Australasia, er de fleste pingviner svart-hvite, fordi det gir kamuflasje både ovenfra (mot rovdyr) og nedenfra (mot byttedyr). Av og til slår det svart-hvite temaet feil, som i eksemplet "Lucy" - hun er leucistisk, en genetisk betinget mangel på mørkt pigment som gjør henne merkelig blek.

6. Mister pingviner fjærene sine?

I motsetning til de fleste fugler som feller (mister fjær og vokser ut igjen) noen få fjær om gangen i løpet av året, mister pingviner alle fjærene sine på én gang - dette kalles "katastrofal fjærfelling". Ettersom fjærene isolerer dem, kan de ikke dra ut på havet og jakte på mat, så i stedet blir de stående og se helt ulykkelige ut mens de nye fjærene vokser ut.

Gentoo Penguin on Damoy Point in Antarctica. Credit: Andreas Kalvig Anderson

Møt pingvinene

Nå er det på tide å bli med oss på en ekspedisjon til Antarktis, Sør-Amerika eller Galapagosøyene for å møte disse ikoniske beboerne.

Find your voyage

7. Hvor dypt dykker pingviner?

Pingviner er utrolige svømmere og kan holde seg under vann i opptil 30 minutter, men dykker vanligvis i rundt 5 minutter. Keiserpingviner dykker regelmessig til dybder på mellom 100 og 200 meter, og det dypeste dykket som noensinne er registrert, var på 565 meter og varte i 22 minutter.

8. Hvor raskt svømmer pingviner?

Ikke la deg lure av den berømte pingvinvandringen, for disse ikoniske fuglene er raske i vannet. Under vann kan pingviner svømme i en hastighet på 4-7 mph, men nærmere overflaten øker hastigheten. Æselpingvinen er den raskest svømmende pingvinen, med en hastighet på 36 km/t.

9. Spiser isbjørner pingviner?

Dette er en vanlig misforståelse når det gjelder disse to ikoniske polardyrene. Siden det ikke finnes pingviner i Arktis og isbjørner på den sørlige halvkule, har de to dyrene aldri møttes i naturen. Derfor blir ikke pingviner spist av isbjørn.

10. Hva kalles en gruppe pingviner?

Pingviner hekker i kolonier, noen ganger kalt "rookeries" - en referanse til betegnelsen på slummen i Dickens' Storbritannia. Noen kolonier er så store at de først ble oppdaget via satellitt, som den 2 millioner store kolonien av Chinstrap-pingviner på Sør-Sandwich-øyene. Adelié-pingvinkolonien på Danger Islands, med 1,5 millioner individer, ble først oppdaget via satellitt på grunn av bæsjen deres.

11. Bor pingviner i reir?

Det er bare bøylepingviner som bygger reir av småstein og noen gamle fjær. Småstein er en viktig valuta i paringen - en jevn tilførsel av småstein er mye bedre enn en bukett roser! Man kan skaffe seg småstein gjennom lovlig arbeid, men det er også populært å stjele småstein fra et annet reir eller fra en forbipasserende pingvin som bærer på småstein.

12. Hvor lang tid bruker pingviner på å klekkes?

Dette varierer fra art til art. Emporerpingvinene i Antarktis ruger i rundt 55 dager. Begge foreldrene beskytter egget mot tøffe forhold ved å hvile egget forsiktig på føttene under en beskyttende bukfold. Æselpingvinen har en kortere rugetid på rundt 34/37 dager, og bruker reiret sitt til å beskytte egget mot både rovdyr og vær og vind.

13. Hvor mange pingvinarter finnes det?

Det finnes 18 pingvinarter - på en måte! Noen forskere har antydet at eselpingvinen ikke er én art, men snarere 3 eller 4 arter. Det er en størrelsesforskjell mellom de større fuglene på Falklandsøyene og de mindre eselpingvinene på Antarktishalvøya; fuglene i nord er i gjennomsnitt 700 g tyngre og 10 cm lengre enn fuglene i sør. De sørlige gjeterne formerer seg også to måneder raskere enn sine nordlige fettere - noe som er nyttig i den korte antarktiske sommeren.

14. Parer pingviner seg for livet?

Pingviner er stort sett monogame, eller kanskje mer korrekt, serielt monogame - de danner et par for en sesong, men kan ha en annen partner året etter. De praktfulle kongepingvinene er bare 29 % trofaste fra år til år. Noen arter er mer trofaste - et par magellanpingviner har vært sammen i 16 år og nærmer seg nå sølvbryllup. Chinstrap- og gentoo-pingviner ser ut til å være ganske trofaste, og finner sammen med fjorårets partner i henholdsvis 82 % og 90 % av tilfellene.

Andre historier

q2 exp 2500x764 b2c landingpage 2

Registrer deg for vårt nyhetsbrev

Bli den første til å høre om våre siste tilbud, spennende reiseruter og inspirerende artikler. 

Registrer deg her