Et selskab i

Isbjørnesafari i Arktis

I den nordligste del af verden, hvor isen er tyk, og luften er kold, lever der et dyr. Den enorme, stærke og majestætiske isbjørn har sit hjem blandt sneen og de drivende isflager.

3 minutter at læse


Fordi dens leveområder er relativt svært tilgængelige, er det vanskeligt at komme til at se isbjørne – kun få mennesker har faktisk haft mulighed for at se dette smukke dyr i naturen. Leder du efter en mulighed for at blive en af dem?

Isbjørne fysiologi

Isbjørne lever i det cirkumpolare nord, dvs. nord for polarcirklen. Selvom de ofte bliver afbilledet ved siden af pingviner, vil isbjørne og pingviner, der bor på den sydlige halvkugle, aldrig mødes i naturen. I stedet deler isbjørne deres levested med sæler, polarræve og rensdyr.

De er bygget til deres levested – deres tykke, hvide pels fungerer som isolering og kamuflage, og under den, har de en sort hud, der absorberer solens stråler. De har også et tykt lag fedt, der hjælper dem med at opretholde kropstemperaturen. Isbjørne er gode til at svømme med deres svømmehud mellem tæerne, der hjælper dem med at bevæge sig gennem vandet.

Isbjørne er enorme, selv for bjørne – de er verdens største landlevende rovdyr, og de kan veje op til 725 kg. De har ingen naturlige fjender.

Isbjørnens levevis

Mange mennesker har en fejlagtig opfattelse af, at isbjørne går i vinterdvale. Det gør de ikke. Faktisk er der teknisk set ingen bjørne der gør det. Vinterdvale kræver en reduktion af kropstemperaturen. Fordi bjørne er så store, kræver det meget energi at reducere eller øge kropstemperaturen: mere end de kan spare ved at gå i vinterdvale.

Men bjørne – også isbjørne – er betydeligt mindre aktive i de koldeste måneder. For hunner, der ikke er drægtige, og hanner betyder det ganske enkelt, at de sover mere og bevæger sig mindre. Drægtige isbjørne går ind i en hule og føder faktisk om vinteren. Mens de er i hulen, kommer de i et vinterdvalelignende stadie, hvor stofskifte falder, men deres kropstemperatur forbliver stabil. Det giver moderen mulighed for at spare energi og stadig være relativt årvågen.

På grund af denne inaktive periode er sommeren den bedste årstid at se isbjørne. Fra juni til september er bjørnene fremme og aktive. De tilbringer hovedparten af deres tid på at søge efter føde, der hovedsagelig består af sæler. Isbjørne kan sidde ved de huller i isen, hvor de venter på, at sælerne skal komme op for at få luft, så de kan fange deres næste måltid. Selvom sæler er deres favorit, er de opportunister – de spiser med glæde ethvert ådsel, de støder på.

Isbjørnelokationer

Svalbards beliggenhed relativt i forhold til polarcirklen, gør det til et fantastisk sted at kigge efter isbjørne. I den aktive årstid rejser isbjørne længere mod syd for at finde de isflager, der tiltrækker sæler. Hvis du ved, hvor du skal tage hen, stiger dine chancer for at få et glimt af dem.

Svalbard er en lille, norsk ø med utroligt mange isbjørne. Faktisk er chancerne for at møde en isbjørn på Svalbard så stor, at turister bliver advaret om aldrig at forlade beboede områder uden en guide. Hvis du imidlertid rejser sikkert, er denne del af verden det perfekte sted at se disse dyr.

Svalbards østkyst har en særlig stor isbjørnebestand. Det gør det til det ideelle sted at observere disse dyr i naturen. Afhængig af hvornår du ser dem, kan du se dem jage, vandre eller – eller hvis de har unger – måske lege.

q2 exp 2500x764 b2c landingpage 2

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Modtag tilbud, spændende nyheder og inspiration direkte i indbakken.

Tilmeld dig